Lichaamsbewustzijn

Hoe komt het toch dat we het lichaam zo onderschatten? Zouden we gelukkiger zijn, als we meer vertrouwen op het lichaam en wat minder op ons hoofd? We weten inmiddels dat hoofd, lichaam en hart, met elkaar verbonden zijn. Maar hoe de samenwerking verloopt, dat weten we niet zo goed. Het gevolg is dat steeds meer mensen vastlopen. In het ergste geval zelfs een burn-out krijgen. De oorzaak, is dat we vooral in het hoofd leven. Daar de oplossing zoeken, zelfs als er niets bij kan. Ik geloof heilig dat het ontwikkelen van meer lichaamsbewustzijn, een hoop problemen kan voorkomen.

Bewegen

Iedereen weet dat bewegen goed is voor je. Door te veel en te lang zitten, gaan we ons niet beter voelen. Professor Eric Scherder vertelt ons, hoe  belangrijk bewegen is voor ons brein. Hij heeft absoluut gelijk. Want niets is waardevoller dan ons brein. De hele maatschappij is gebaseerd op een fit en goed functionerend brein. Het lichaam staat in dienst van het brein. Onlangs lanceerde Eric Scherder in samenwerking met de hersenstichting een ommetjes app. Hoe meer ommetjes we maken, hoe meer we ons brein stimuleren, hoe beter we ons gaan voelen. En dat laatste klopt dus niet.

Crisis

Wat gebeurt er met ons brein, als we in een crisis terecht komen. Dan zoeken we naar oplossingen. Wat gebeurt er met ons brein als we de situatie niet kunnen veranderen, hoe hard we het ook proberen. Dan voelen we ons machteloosheid. Dat is het moment dat we van alles gaan voelen. Heftige gevoelens waar we ons geen raad mee weten. De een sluit zich op, de ander zoekt de confrontatie op. We zijn allemaal op zoek naar antwoorden, maar niemand die ons gerust kan stellen. Onze maakbare wereld is ingestort. Maar je kunt ook op een andere manier naar deze crisis kijken. 

Voelen

Ik heb zelf een crisis meegemaakt, waarin ik mij machteloos en hulpeloos heb gevoeld. Er leek geen einde aan te komen. Er waren momenten dat mijn hoofd ontplofte. Het was uiteindelijk mijn lichaam die mij er door heen sleepte. Als topsporter had ik geleerd hoe ik de connectie moest maken tussen hoofd en lichaam. Met het doel om te winnen. Niet om te voelen. Ik besefte mij opeens hoe ver ik verwijderd was mijn gevoel. Ik zat eigenlijk opgesloten in mijn hoofd. Om mij beter te voelen, ging ik vaak hardlopen. Maar dat is niet hetzelfde als jezelf voelen. Dat was heel confronterend. Langzaam ben ik mij lichaam weer op waarde gaan schatten. Ik ben beter geworden in voelen.

Lichaamsbewustzijn

Hoe vaker je stilstaat bij je lichaam, hoe beter je gaat voelen. Er is niets mis met een ommetje. Maar als je tijdens het ommetje in je hoofd blijft zitten, dan doe je jezelf te kort. Probeer de volgende keer tijdens het wandelen, hardlopen of fietsen is bewust te zijn wat je lichaam nu doet. Voel de voetstappen of de fietsbeweging. Dat is lichaamsbewustzijn. Door het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn ga je meer voelen en ben je beter in staat om er naar te handelen. Iedereen kan het leren. En juist in deze tijd kan het helpen om somberheid, gespannenheid, eenzaamheid te verminderen. 

Lichaamswijsheid

Wist je trouwens alles wat je meemaakt in het leven wordt opgeslagen in je lichaam? Daar waar je brein je makkelijk voor de gek houdt, liegt het lichaam nooit. Je lichaam is de bewaker van je energie. Geeft je signalen wanneer je rustiger aan moet doen. Het is je gevoelsantenne. Als je weer meer vertrouwt op het lichaam ga je vanzelf beter voelen. Dus neem je lijf niet langer voor lief. Mensen die leren vertrouwen op hun lichaam voelen zich vaker gelukkiger, dan mensen die dat niet doen.